Saturday 21 May 2022

Catherine Anderson: Kötelék (Mystic Creek 7.)

Catherine Anderson számomra ismeretlen író, még akkor is, ha minden könyve ott sorakozik az íróasztalommal szembeni felső polcon a munkahelyemen. Elképesztő életműve van, ezért is nehezen kezdtem eddig bele. A könyvtárosság egyik átka, hogy szinte minden Magyarországon megjelenő könyvvel találkozom, ha más nem ajánló formájában, de sohasem fogok tudni mindent elolvasni amit szeretnék. Bár a teljes Mystic Creek sorozat a rendelkezésemre áll –igaz nekem csak a „Kötelék” van meg,- megint sikerült a 7. résszel belekapnom egy szériába. Tulajdonképpen már nem is csodálkozom magamon, leginkább azért kerülök állandó olvasási spirálba, mert a közepén vagy a végén megnyitott sorozatok után természetesen az összes előző kötetet el kell olvasnom.A „Kötelék” egy erős thriller-es felütéssel indul. Az epilógusban nehéz is eldönteni, hogy kicsit misztikus lesz a történet, vagy inkább egy krimihez fog hasonlítani. Valójában a romantikus szál a legerősebb, de egy izgalmas thriller is kibontakozik a háttérben. Emiatt nagyon olvasmányos és izgalmas a történet, végig követelte figyelmet, és izgultam is a szereplőkért. Catherine Anderson amúgy is jól ír, gördülékenyen bontja ki a cselekményt, és nagyon jól termeti meg a környezetet.
Amellett, hogy cselekménye érdekes, kifejezetten érzelemgazdag a regény, annyira hogy többször fájt a szívem a főszereplőkért. Jonas és Lane kapcsolata, a nehéz kezdés ellenére is harmonikus. Nekem kissé gyorsnak tűnt a szerelem kialakulása, de a főszereplők valóban illenek egymáshoz. Ami azonban zavart a kapcsolatukban, az annak etikai kérdése. Lane páciensként fordul a pszichológus Jonashoz, aki bár hivatalosan elsőre nem vállalja el az ügyet, később mégis pszichológusként kezd el segíteni és azonnal belebonyolódik érzelmileg is. Szerintem szakemberként épp a kívülállás lenne a feladata.
A mellékszereplők, sőt maga Mystic Creek is nagyon rokonszenves. Jonas barátai, és családja sokat segített a férfi jellemének bemutatásában, csak azt sajnáltam, hogy a szüleivel alig ismerkedtünk meg. Valószínűleg ezért is lesz érdemes elolvasnom a korábbi részeket, hiszen a fülszövegekből az derül ki, hogy a többi Sterling testvér is főszerepet kap egy-egy regényben. Lane családjáról és barátairól kevesebb szó esik, és talán kevésbé hangsúlyosabbak.
A részletek tekintetében néhol kicsit túlmagyarázott volt a történet, minden reggeli ebéd és vacsora teljes tartalmát megismerhettem, Jonas és Lane összes csapongó beszélgetésének tanúja voltam és számtalan üveg bort nyitottam fel velük. Ennél azért kevesebb is elég lett volna, tekintve hogy maga a cselekmény nagyon mozgalmas és érdekes. Azonban így az arányok kissé eltolódtak a semmitmondó részletek felé. Ezt leszámítva tetszett a történet, biztosan el fogom olvasni az előzményköteteit is.

Adatok: 

Kiadó: General Press Kiadó
Megjelenés: 2022.
Oldalszám: 384.
Fordította: Fügedi Tímea

Fülszöveg:
Lane Driscoll rémálmaiban egy idegen férfi elől menekül. Amikor aztán világos nappal, az utcán is összefut egy ismeretlennel, aki éppen úgy néz ki, mint a férfi az álmaiból, úgy dönt, hogy elhagyja szülővárosát. Lane a gyönyörű Mystic Creekben keres menedéket, ahol a helyi parfümériában helyezkedik el. Bár először jár a környéken, egy jóképű vásárlónak mégis ismerősnek tűnik.
Amikor Jonas Sterling, a helyi pszichológus hosszú évek után találkozik a volt barátnőjével, nem hisz a szemének. Döbbenete pedig csak fokozódik, amikor kiderül, a nő számára ő teljesen ismeretlen. Ilyen hasonlóság azonban nem lehet a véletlen műve. Jonas nyomozni kezd, és csakhamar rájön a rejtély megoldására.
A szerzőről:
Catherine Anderson 1948. december 22-én született. Amerikai bestseller író, történeti és kortárs romantikus regény ír 1988 óta. Édesanyanyja is író volt, az ő munkáiból merített ihletet a saját írásaihoz. Könyveiben gyakoriak a nem tökéletes hősnők. (forrás: https://bookline.hu/szerzo/catherine-anderson/30643?page=1)

No comments:

Post a Comment