Wednesday 25 May 2022

Majoros Nóra: Pityke ​és prém

A "Pityke és Prém" egy nagyon szép külsővel rendelkező, rettentő vastag könyv, egy számomra ismeretlen magyar szerzőtől. Mind a három tulajdonsága arra utalt, hogy kedvelni fogom.

A borító új, az előző kiadáshoz képest, és nekem mindkettő tetszik, ez a piros-fehér grafikájú talán kissé drámaibb, jobban illik a történethez.  A könyv meglehetősen vaskos, szerintem az ajánlott +12-es korosztályt megriasztja még egy ekkora könyv, de a fantasykedvelő nagykamaszok, és felnőttek imádni fogják.

 Majoros Nóra egy összetett monumentális világot alkotott legendákkal, népekkel, szabályokkal. Az élővilág nagyjából a létezőre hajaz, de összességében a regény, valahol a mese és a valóság határán létezik. A szerző nagyon finoman teríti rá a mese szövetét  a valósra, ráadásul ismeretlen mesevilággal operál, de valahogy mégis ismerős, nagyon európai.

A világ bemutatása annyira gördülékenyen történik, hogy nagyon jól érthető és befogadható, még úgy is, hogy a helységnevek kifejezetten túlköltöttek. Elsőre idegenül hangzott minden név, de mire befejeztem az olvasást, megszerettem Trottyonkoszlint és Princenprosszlint.

Írhatnám, hogy a regény a jó és a rossz örök harcáról szól, de valójában nem. Ezen a harctéren a tanulatlanság, az elmaradottság, a korlátoltság, és a saját igazát egyetlenként elfogadó gondolkodásmód harcol a hatalomvággyal, és a gazdasággal. A megoldást pedig a megbékélés, az elfogadás és a szeretet hozhatja el. Mindezt nagyon klassz formába bújtatva különböző népek jellemvonásaival mutatja be a könyv, úgy, hogy szinte minden szereplő regénybeli életében tapasztalható a jellemfejlődés, még a mellékszereplők is változnak, tartanak valamerre. Ezért, fontos lesz az összes Sanyi, Sári és Marcsa is. A fővonalak mentén azt is tudja ez a regény, hogy irányítsa a figyelmet a részletekre, hogyan szeressünk meg minden apró mellékszereplőt borztól a királyig. Segít megérteni, hogy egyik sem fontosabb a másiknál, mindegyik értékes a maga módján.

Majoros Nóra nagyon érti, a természet alapos bemutatását. A regényben minden él, a farkasoktól a citromfűig, mindennek van jelentősége, kommunikációja, személyisége. Ezügyben kicsit magyar is volt a történet, Rézi néni visszahozta a füvesasszonyok világát, a háttérben, halványan ugyan, de ott ragyogott kicsit a magyar hiedelemvilág is.

A történet amellett, hogy szép meglehetősen kegyetlen is. Nem idegen tőle a széttépés, felgyújtás, megevés sem, ezért vigyázzunk arra kinek a kezébe adjuk. Mondjuk ezek azért nem részletesek annyira, hogy bántó vagy horrorisztikus legyen, de érzékenyebb gyerekek azért várjanak az olvasásával.

A cselekménytöbb szálon futott, néhol kicsit lassabban, máskor sprintre váltva, de haladtam vele, és kicsit sem unatkoztam, elvarázsoltak a részletek. Most, hogy befejeztem nagyon kíváncsi vagyok, vajon tovább meséli-e Majoros Nóra? Van még potenciál benne.

Szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti a meséket.

Adatok:
Kiadó: Móra Kiadó
Megjelenés: 2022, cop 2018.
Oldalszám: 480.
Illusztrálta: Szabó Imola Julianna

Fülszöveg:
A pitykések birodalmában szigorú rendet tart a keménykezű királynő. Ám az erdő állatbőrt viselő vademberei, a prémesek felkelnek az elnyomás ellen, a határon ellenséges hadsereg állomásozik, és a pórnép is zúgolódik. Minderről mit sem tudnak a királynő ikerlányai: Govalinda és Prillaszári, akik tizenhetedik születésnapjukra készülődnek. Az ünnepség reggelén védett világukba betör egy prémes, aki nemcsak a palotát dúlja fel, hanem a jövőjüket is. Vajon képesek lesznek a királykisasszonyok a birodalom lakóival együtt leküzdeni a tomboló gyűlöletet, vagy kitör a mindenkit elsöprő háború?

A szerzőről:

Majoros Nóra 1979-ben született Győrben. Felsőfokú tanulmányait a Kertészeti Egyetemen végezte tájépítészként; kerttervezést és műemlékvédelmet is tanult. Friss diplomásként Pécsre költözött, ahol kerteket tervezett, illetve műemléki terek felújításában vett részt. Sok időt töltött Egyiptomban, és évekig színjátszó táborokat és előadásokat szervezett gyerekeknek. Jelenleg a Pannonhalmi Apátság Kulturális Irodáján dolgozik, ahol kiállítások, fesztiválok szervezésében és egy folyóirat kiadásában vesz részt. Gyerekkora óta ír. Első könyve 2012-ben jelent meg, ekkor lett tagja az Író Cimborák alkotóműhelyének is. (forrás: https://kolibri.libricsoport.hu/szerzoink/majoros-nora/)

No comments:

Post a Comment