Thursday 5 May 2022

Anne Sverdrup-Thygeson Elképesztő ​rovarok

Nemrég könyvtárnak rendeltük meg a Anne Sverdrup-Thygeson:Terra ​Insecta című könyvét. Akkor futott rajtam át, hogy tulajdonképpen a hatlábúakról szerzett ismereteim még a gimis évekre datálhatóak, és bár főként az utóbbi években rengeteg természetfilmet néztem, valahogy a rovarvilág mindig elkerült. Pedig érdekes. A Terra Insecta mégis nagy falatnak tűnt, bár kifejezetten szép kiadvány. Szerencsére a @HVG könyvek gondolt a gyerekekre és/vagy a hozzám hasonló felnőttekre és kiadta a fent említett könyv gyerekbarát változatát is „Elképesztő rovarok” címen.

A keménytáblás, nagy alakú kiadvány elképesztően szép kívül-belül. Ahogy anyukám mondaná: olyan színes-szagos (de persze ez utóbbi nem. ) A törzsanyag 6 nagyobb fejezetre oszlik, ezen belül pedig, az általános témakifejtést követően egy oldal szöveg, egy oldal kép tagolással mutat be egy-egy érdekes ízeltlábút. A válogatás során inkább a különlegességre mint a teljességre koncentrált a szerző. Nem mondhatni, hogy telitömték száraz tényirodalommal a lapokat, viszont jópofa és izgalmas olvasmány. Ami különösen tetszett benne, hogy nem szépíti az állatvilág furcsaságait, a kellemetlenebb ügyekről is szót ejt, és elég naprakész, mind a felfedezéseket, mind a szövegezést illetőleg.

A leírásokat kísérő képek vízfestmények (vagy ahhoz hasonló számítógépes illusztrációk), csodaszépek, színesek és élethűek. A szöveg jól olvasható, érdekes, és kellőképpen rövid ahhoz, hogy egy gyerek érdeklődését is fenntartsa. Az egyes rovarok bemutatásánál kevés az általános tudnivaló, a fajok jellemzőit bemutató mélyebb tudásanyagot máshol kell keresni, itt csupán az egyedi tulajdonságokról ír a szerző, de arról jól.

A könyvből megtudhatjuk, hogy vannak firkálgató molyok, hogy a vízipók tényleg létezik, hogy némelyik bogár alagutakat ás a fák kérgébe, de azt is, hogy nemcsak a szentjánosbogár világít. Számos, ehhez hasonló érdekesség

Figyelemfelkeltő, izgalmas olvasmány, ami tökéletes a kis természettudósoknak, és elősegíti a rovarvilág megismerését és védelmét. Helye van az otthon könyvespolcokon, meg a könyvtárakban is.

Adatok: 

Kiadó: HVG Könyvek
Megjelenés: 2021.
Oldalszám: 128.
Fordította: Patat Bence
Illusztrálta: Nina Marie Andersen

Fülszöveg:
Jópofának ​találod a rovarokat? Esetleg kicsit visszataszítónak? Egy dolog biztos: mindenütt ott élnek körülöttünk – erdőkben, kertekben, patakokban vagy épp a lakásban –, és bár időnként bosszúságot okoznak, jelenlétük ezen a bolygón pótolhatatlan.
Ebben a könyvben számtalan történetet olvashatsz a rovarvilágról. Szó lesz arról, hogyan fogják munkára a hangyák a levéltetveket, miért viszket a szúnyogcsípés, és miként tud megállni a légy fejjel lefelé a plafonon.
Mire a könyv végére érsz, más szemmel tekintesz majd ezekre a hatlábú, négyszárnyú élőlényekre, és az is kiderül, miért nélkülözhetetlenek sok növény- és állatfaj, valamint az ember számára.
ANNE SVERDRUP-THYGESON a rovartan tudósa – kutatóként, oktatóként és kommunikátorként dolgozik. Doktorátusát természetvédelmi biológiából szerezte, rendszeresen előad a természetmenedzsment és az erdei biodiverzitás témakörében. Tudományos blogja nagy népszerűségnek örvend Norvégiában. Terra Insecta – Miért csodálatosak és nélkülözhetetlenek a rovarok? című könyve hét héten át vezette hazájában az eladási listákat, és közel 25 nyelvre fordították le.

No comments:

Post a Comment