Sunday 8 May 2022

Sally Helgesen · Marshall Goldsmith: Hogyan ​érvényesüljünk nőként?

A szerzőpáros Sally Helgessen és Marshall Goldsmith főként vállalati coachként dolgozik. A szakterületükön vezető szakértők a munkájuk során szerzett tapasztaltokat, kutatásokat. és más szakértők megállapításait összegzik ebben a nem túl hosszú, de meglehetősen tartalmas kiadványban.
A könyv elolvasása előtt gondolkodtam azon, hogy vajon nekem való-e, hiszen nyilvánvalóan nem készülök vállalati vezetőnek, aztán arra jutottam, hogy minden bizonnyal tágítani fogja a látóteremet. Nem létezik haszontalan olvasmány. Nos tévedtem. Ez egy olyan könyv, amit minden nőnek el kell olvasnia, függetlenül attól, hogy épp milyen pozíciót tölt be, vagy szeretne betölteni, akkor is el kell olvasnia, ha háztartást vezet és gyereket nevel. Ez a könyv, bár a vállalati érvényesülést helyezi fókuszba, mégis arra tanít, hogyan képviseljük az érdekeinket.
Korábban, amikor projektmunkáról tartottam előadásokat, gyakran kezdtem azzal, hogy egy ebédfőzésre is tekinthetünk projektként. A paprikáskrumpli elkészítése egy teljes folyamat, tervezéstől a visszacsatolásig, van benne pénzügyi terv, szükséges eszközök, és elégedettségmérés is. Persze ez némiképp sarkít, de a lényeg látszik.
A könyvet olvasva hasonló megállapodásra jutottam. Ugyan nem vagyunk (pontosabban a legtöbbünk nem az) nagyvállalatok közép- és felsővezetői de számtalan olyan helyzetben találjuk magunkat a mindennapok folyamán, ahol jól jön ez a könyv. Rengetegszer fordul elő, hogy ugyanannyit dolgozunk a munkahelyünkön egy feladaton, mint a kollégánk, mégis őt ismerik el jobban. Hogy a szülői munkaközösségben meg sem hallják a többiek amit mi javaslunk. Hogy, órákig dolgoztunk az ebédfőzéssel, de senki sem értékeli azt, hogy a férjünk jobban érvényesíti az akaratát a családban, vagy hogy a barátaink észre sem veszik, hogy támogatásra van szükségünk. Hogy napokig tépelődünk azon, hogy valakinek rosszat szóltunk a szomszédságban. Ilyen és ehhez hasonló helyzetekből ezret sorolhatunk, és ritkán fogalmazzuk meg, de mégis, miért van az, hogy a férfiaknak általában jobban meg az önérvényesítés? Miért van az, hogy ha megfeszülünk akkor sem tudjuk jól képviselni önmagunkat? Nos, a könyv főként erre keresi a választ.
Nagyon olvasmányos, jó szövegezésű, és érthető a könyv, jól tagolt fejezetekkel. A megállapításokat a szerzőpáros nagyon sok példával támasztja alá, és én sok példában ismertem fel magam, még akkor is, ha jelenleg nincsenek vezetői ambícióim. A könyv minden esetben megoldásokat is mutat, viselkedésmintákat vet össze, változtatási javaslatokat tesz. Minél többet olvastam annál többször jutott eszembe, hogy valószínűleg nem csak a nőknek hasznos ez a könyv, hanem azoknak a férfiaknak is, akik vezetőként vagy középvezetőként nőkkel dolgoznak, ugyanis bár a könyv nem mondja ki, de legtöbb munkahelyi szorongás, negatív attitűd, vagy konfliktushelyzet rengeteg időt és energiát emészt fel, melyek jórészt megelőzhetőek azzal, ha néhány helyzetet időben ismerünk fel, és kezelünk.
Nekem nagyon sokat adott ez a könyv, hálás vagyok a HVG Könyvek Kiadónak, hogy elérhetővé tette a magyar nők számára.

Adatok: 

Kiadó: HVG Könyvek
Megjelenés: 2021.
Oldalszám: 272.
Fordította: Darnyik Judit

Fülszöveg:
Mely ​hiedelmeink gátolnak minket nőként az előrejutásban?
Milyen gondolkodásmód jellemző a karrierépítésben sokszor tudatosabb férfiakra?
Hogyan támogathatjuk női beosztottainkat a kiteljesedésben?
„Kiváló útmutató, amely segít, hogy pozitív változásokat érhessünk el az általunk választott életúton. Akár beosztottként, akár vezetőként dolgozunk, jól jön a könyvben átadott elemző tudás, amely rólunk, indítékainkról, tudattalan hiedelmeinkről, hozzáállásunkról, szokásainkról és sztereotípiáinkról is szól, ezért ajánlom nőknek és férfiaknak egyaránt.”
Liptay Gabriella marketing- és kommunikációs igazgató, KPMG Hungary
„Hiánypótló könyv. Teljes szívemből ajánlom valamennyi nőnek, aki szeretné jobban megérteni a saját korlátozó hiedelmeit, és valamennyi férfinak, aki szeretne sikeresebben együtt dolgozni női kollégáival. Coachként és trénerként magam is rengeteget tanultam belőle, és munkám során sokaknak sikerült átadnom a könyvben bemutatott alapelveket.”
Bincze Bea
PCC, executive coach, beszédcoach, tréner, Business Coach Kft.
A 21. században egyre nagyobb szükség van női vezetőkre, a legtöbb szervezetben azonban továbbra is elsősorban férfiak kerülnek magasabb pozíciókba. Ennek egyik magyarázata sok nő számára ismerős lehet: készen állunk ugyan továbblépni a karrierünkben, a tudásunk és tapasztalatunk is megvan hozzá, de valami mégis visszatart bennünket. Nem csoda, hiszen a társadalmi elvárások miatt kialakuló, a nőkben általában leginkább preferált tulajdonságaink és viselkedésformáink nem feltétlenül segítenek az előrejutásban.
Sally Helgesen – a női vezetéstudomány szakértője – és Marshall Goldsmith¬ az egyik legelismertebb felső vezetői coach – különféle vállalatoknál szerzett tapasztalataik alapján arra jutottak, hogy a nők karrierjének útjában alapvetően tizenkét kifejezetten a nőkre jellemző akadály áll. Esettanulmányokban bővelkedő, gyakorlatias és hiánypótló könyvükben sorra veszik, mely erősségeinkre építsünk, és mely szokásainkkal kell leszámolnunk – még ha éppen ezek juttattak is el odáig, ahol most tartunk. Lépésről lépésre bemutatják, hogyan tudunk változni, így nem pusztán eredményesebbek lehetünk a munkánkban, hanem nagyobb befolyást szerezve jelentősebb hatást gyakorolhatunk, így még jobban kiteljesedhetünk.

No comments:

Post a Comment