Monday 22 May 2023

Pamela Butchart: Űrlény ​lett a tanárnőm!

Pamela Butchart Izzy sorozatát a Móra Kiadó hozta el hozzánk, és milyen jól tette. Megnéztem az angolul megjelent köteteket, képi és színvilágában, valamint a címében mindegyik hasonlít a sorozatindító részhez. Elsőre ránézésre is egy vidám, színes, bolondos ifjúsági regényt sejtet a borító, amit aztán a törzsszöveg alá is támaszt.
A meglehetősen különös cím mögött, egy ízig-vérig eredeti kamaszregény bujkál. A megjelenésében is a tartalomhoz igazodó könyvecske, vidám rajzokkal, és elképesztően kamasznyelvezetű történettel, igazi csemege az önállóan olvasó célközönségnek.
Pamela Butchart az Izzy sorozattal lépett be Magyarországra, bár a moly tanúsága szerint van más gyerekkönyve is. Nekem biztosan összeforrt Izzyvel az írónő neve, mert ennyire élethű nyolc éves narrációt én még nem hallottam (olvastam.) Izzy, a regény főszereplője maga meséli el különös történét az űrlényekkel, és persze a barátaival Zack-kel, Jodival és Maise-vel. Haláli stílusban, egy kiskamasz összes bölcsességével, éleslátásával, és meggyőződésével. Szenzációsak ahogy levonják a következtetéseket, felderítik az okokat és okozatokat, és megoldásokat keresnek arra, ami nem is biztos, hogy probléma.
A történet szerint, az általában gonosz és matematikaimádó, valóban csak meglehetősen merev és szigorú osztályfőnök Miss Jones egyik napról a másikra elkezd nagyon furcsán viselkedni. Nem kér házifeladatot, könnyű órákat tart, nem szid le senkit, sőt mosolyog! Feltűnő, hogy egy furcsa rózsaszín mackót hord magánál, ráadásul ebből a mackóból több is van, amik véletlenszerűen felbukkannak az iskolában dolgozó felnőtteknél. Teljesen egyértelmű tehát, hogy az iskolát űrlények szállták meg, és csak Izzy és hősies társai menthetik meg a világot egy megszállástól.
Annál is inkább, mert a szülők természetesen nem hisznek nekik, így teljesen magukra maradnak a problémával.
Roppant szórakoztató, helyes és gyorsan olvasható regény amiben, a legjobban a kamaszagy rejtelmeit élveztem. A szerző egyedi stílusában, E/1-ben kamasznyelven elmesélve, nagyon jól bemutatja a 8 évesek gondolkodásmódját, beszédstílusát, érzéseit. Érintőlegesen ugyan, de mesél az elvált szülők gyermekeiről, az iskolai kiközösítésről, a fóbiákról, a gyerekek felnőttekhez való viszonyáról, és úgy általában a világról. Nagyon szerettem az egyedi látásmódot, és a humoros történetet is. Rettentően kíváncsi vagyok a folytatásra, mert üdítően hatott a szürke hétköznapokban ez a vidám, színes könyv.

Adatok:
Kiadó: Móra Kiadó
Megjelenés: 2023.
Oldalszám: 176.
Fordította: Magyari Andrea

Fülszöveg: 

Miss Jones nagyon furán viselkedik: borzasztóan kedves mindenkivel, fejsimiket és édességet osztogat, matekozás helyett pedig táncra perdül az osztállyal. Hogy mi ebben a fura? Miss Jones eddig imádta a matekot, és utálta a gyerekeket – Maise Millert majdnem hangosan kinevette, mikor az hintázott a székével és elesett.


A kötet megvásárolható itt: Móra Kiadó

No comments:

Post a Comment